0709155115 

PARNING HAR ÄGTRUM

Dessa datum; 3, 4 och 5e December 2021

Vad jag har väntat och väntat på att detta skall ske..

Har hållit  på och kollat varenda dag känns det som efter i somras när jag bestämde mig för att ta en kull på Porsche om hon har börjat löpa.. Plötsligt  så händer det när jag och en klubbkamrat är ute och spårar så får jag syn på lite blod. Jag bara skriker ut i lycka hon löper hon löper!!!

Sedan har jag fått massa tips om att det är bra om tiken känner hanen innan hög löpet det blir så mycket lättare då om ingen av dem har parat tidigare. Sagt och gjort så har jag känt mig lite som Ove Sundberg i Solsidan och dykt upp lite hursomhelst  typ varje dag sedan dag 2 i löper hemma hos Adam och Selma… tror de är riktigt lättade över att det är över nu.. De drömmer säkert mardrömmar om mig nu..

Porsche började ställa sig dag 10 och började då jaga Göte mer eller mindre.. Göte var inte alls intresserad av att para sig han gjorde fina snö änglar istället runt Porsche och när han var klar gjorde Porsche snö änglar runt Göte. Vi började undra om Göte inte var helt klar med vad som förväntade sig av honom och att han inte fattade vad han skall göra..

dag 11, vi träffas nu på Hundspectra i Borås i Selmas hundrum så vi slipper det där med snö änglar.. Porsche ställer upp sig och Göte är inte nått intresserad av någon parningsakt idag heller.. Vi bestämmer oss då för att låta dem vara i rummet själva och för att se vad de gör riggar vi upp min mobil och ringer på FaceTime.. Det slutar med att först kommer Göte och nosar över hela mobilen så vi ser bara en enorm nos sedan kommer Porsche och gör samma sak, vi fick oss ett rejält skratt.. Efter det så  öppnar Porsche dörren från rummet uti hallen och Göte står under och är beredd att smita när dörren öppnas.. Vi ger upp efter otroligt många skratt anfall.. Då kom vi på en snilleblixt  att Porsche skulle sova över hos Göte då det kändes som om det var  han som inte fattar något, sagt och gjort Porsche fick följa med Göte hem över natten.. Hon jagade honom som om han vore den sista hanen på denna jord… Ingen parning nu heller.

Dag 12, jag hämtade hem Porsche då det blev ingen parning denna dag heller.. Nu börjar jag bli riktigt orolig..

Dag 13, bestämmer mig gör att åka till Alingsås djursjukhus för att ta ett progesteron test för att se att inte vi är helt galet fel i hennes löp. Efter en timme fick jag svar hon hade 32,95 nano mol / l vilket innebär att hon hade ägglossning på dag 12 och idag är hon fruktsam!, Det blev en tur hem till Göte.. Mitt under deras flört till varandra innan själva parningen kommer det en katt och sätter sig på fönsterbrädan utanför... Där tappade Porsche all fokus kan man säga ...löpet var som borta, han tänka typ dessa tankar F#!/&%n.. blandat med skratt. Men direkt efter så händer det!!! Idag blev det parning!! När det var klart och jag sätter mig i bilen och ringer en mentor/vän kan man säga vad gäller uppfödning, så känner jag hur trött jag är!... Det känns som om vi har försökt sedan jag bestämde mig för Göte och att jag ville para Porsche sedan Maj.. så länge kändes det..så trött kände jag mig.. så efterlängtat var detta!!!

Dag 14, Idag så var vi åter till Göte för att göra ytterligare en parning och idag blev det av näst med detsamma, så alltså en lyckad parning till!

Dag 14 sista parningen och det blev lyckat även idag. Så tre parningar har vi nu gjort där de suttit fast i varandra i 20min. Så nu kan vi bara vänta och se!

Kommer lägga upp alla tecken på Porsche på denna sida kontinuerligt, de säger att det är inte förens i vecka 5 man ser det ordentligt. 

Så om ni vill följa med vad som händer så håll utkik på denna sida!

För mer löpande dagligt flöde följ oss på Facebook =) 

DÅ HAR DET GÅTT 14DAGAR SEDAN VI GJORDE SISTA PARNINGEN 2021-12-19

Vad tror vi då efter så här kort tid?

Utan tvekan skulle jag säga att hon är dräktig annars så har hon börjat bli sken dräktig för första gången i sitt liv. Hela Porsche ser ut att lysa, hon är som en del kvinnor som är gravida som är så där riktigt vackra i sin graviditet och sprider glädje och lugn. Så skulle jag vilja säga om Porsche hon strålar och är mer tillgiven än vad hon brukar vara vilket jag inte trodde var möjligt, hon vill liksom ge och ta kärlek med närhet hela tiden. 

Fysiska tecken;

Hon började redan efter första veckan att börja kräkas på morgonen om hon inte fick mat omgående när vi vaknade vilket hon inte brukar göra hon är ingen kräk hund alls normalt sett. Hon är mer törstig än normalt och visst tycker jag att hon har gått upp lite i vikt eller åtminstone har hon ändrat lite form vill jag tyckas se något är det som har ändrat sig i alla fall så mycket kan jag säga. 

DÅ HAR DET GÅTT 21 DAGAR 2021-12-26

Vad har hänt i detta stadium må tro i Porsches dräktighet?..

Hon har börjat mat strejka.. från att hon förra veckan började kräkas om hon inte fick mat direkt på morgonen så har hon nu börjat att mat strejka.. Det är helt normalt när äggen fäster i livmodern att de kan få som oss människor illamående. Hon har i alla fall inte fått några  craveings som tur är om man inte menar lite julmat så har hon inga problem med att det kan slinka ned en till två köttbullar eller en till två prinskorvar som toppas med en liten bit julskinka, hon är väldigt sabb till kylskåpet och utnyttjar sina helt otroligt vackra ögon som tindrar och säger jag äter för flera (jag är medveten om att hon tigger här och nu)...

Själv så har jag jobbat/jobbar hela julen då jag kommer vara valpledig längre fram. Så hon har verkligen fått slappat och bara vara hund över julhelgen. Som sagt vi tävlade och tränade mycket innan hennes löp så detta är en skön återhämtningsperiod för henne.

2022-01-14

Lite uppdatering om Porsche och hennes dräktighet 🥰Idag har hon poserat för lite dräktighets bilder ❤ hon är så rund nu så jag undrar hur hon kommer se ut innan hon skall föda. Porsche har nu gått över till VOM och sin hundmat från Bozita då hon har varit dålig på att äta under hela dräktighetsperioden, först var hon väldigt illamående och nu tror jag att det bara är jobbigt då hon är så stor att få plats med mat. VILL TILLÄGGA att HON ÄTER men lite mer svårflörtad med maten än vad hon brukar. ♥️Idag är hon i dygn 42 och lämnar vecka 5 bakom sig och går nu in i vecka 6 idag. Detta har hänt;

Vecka 5;

Under vecka 5 formas ögonlocken och morrhåren och ögonfransarna anläggs. Örsnibbarna växer, så de nästan täcker örongången. Bröstvårtor och de yttre könsorganen börjar utvecklas. Valp fostrets tassar börja forma sig, som senare blir till trampdynor och tår.. Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta datum kan inte längre gom spalt uppstå.. Tarmsystemet som fortfarande är i navelsträngen börjar nu att bildas. Överhuvudtaget är det den mest riskfulla tiden där kemikalier och andra saker kan skada fostret, nu över. Här börjar också tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är i navelsträngen. Dräktigheten kan inte längre kännas, men ultraljuds skanning är den mest använda metod från nu och till fostret kan påvisas med röntgenbilder. Tiken vill möjligen först nu visa de första tecken på dräktighet med ett ändrat beteende, men buken har ännu inte ändrat form. (förutom Porsche...♥️Detta kommer hända denna

vecka; Vecka 6;

Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och hon könsorgan. I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut. Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan. Hos tiken ses en svag rosa färgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet valpar i livmodern vill buken tillta lite i omfång. 

2022-01-24

Då lämnar vi vecka 6 och ger oss in i vecka 7 .

Då händer detta i magen, här står det faktiskt det veterinären sa från dag 48 syns de på röntgen =) fast det står på många sidor från dygn 42, men nu vet jag det till nästa gång. Då vi såg antal X och sedan såg vi lite ben här och där på grund av att det fortfarande var mycket fostervatten samt att skeletten inte var färdig kalkade. Men åter till det som händer nu =)

Vecka 7;

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färg markeringen ska kunna ses. Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade. Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från denna tidpunkt är det egentligen bara storleken som ändras. Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder. Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser. Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat. 

Vecka 8

Fostret är färdigbildad och kan nu kännas, fostrens hjärtslag kan höras och man kan ibland se hur de rör sig. 
Tiken är nu mest besvärat av sin vikt och sitt omfång och skall i denna period vänjas vid sin valplåda. 
Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk.
För tik som får sin första valpkull kommer troligen mjölken i samband med valpning.

Vecka 9

Den sista veckan av dräktigheten förbereder tiken sig för valpning. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygn innan födseln bör man reducera foder mängden med 30-40 %, och i det sista dygnet innan själva valpningen vill tiken normalt inte äta.

Från ca. 60:e dygnet kan fostret överleva utanför livmodern .

Tiken bör senast en vecka innan födsel introduceras till ett eget ställe där hon ska föda, bäst är en välinrättad valp låda, här vill hon kunna göra något av den naturliga näst byggningen, som många tikar gör 2-4 dygn innan födseln. Det består i att samla ihop trasor och eventuellt river och gräver hon i valp lådans botten.

Regionen kring slidan blir stor och mjuk, bäckenbottenmuskulaturen avslappnas. Hos en del tikar kan det vara mjölk spänningar flera dygn innan valpning. Före valpning blir hon orolig och rastlös, och hon kan ha värk eller öppnings värk. Dessa värkar pressar vattenblåsan från den första valpen ned i födelse gången.

Födelse vägen skall utvidgas och fostret skall pressas ner i bäckenet innan de riktiga krystvärken sätter i gång. Under detta skede kan vattenblåsan vid någon tidpunkt brista och innehållet flyta ut ur slidan. Man säger att "vattnet har gått" och då startar den riktiga födseln. Öppningsperioden tar ca 4-6 timmar, men kan i vissa fall ta upp till ett dygn.

För att bättra kunna förutsäga den exakta dagen, kan man starta denna vecka med att ta tikens temperatur 2 x dagligen (morgon och kväll). Temperaturen tas genom att föra in en termometer ett par cm. in i ändtarmen, då får man en överblick över hur tikens temperatur svänger normalt.

När det konstateras ett temperaturfall kan man med fördel ta temp. med 3-4. timmars mellanrum. När temperaturen ligger ca. 1 - 1½ grad under det normala vid flera mätningar med någon timmes intervall, vill valpningen troligen sätta igång inom 12-24 timmar.